Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Президентът трябва възможно най-бързо да свика 42-рото Народно събрание

Снимка: БГНЕС

Президентът трябва възможно най-бързо да свика 42-рото НС. Всъщност, очакваме и ще представим становището си поне по три въпроса при разговорите с президента. На първо място това е датата за свикване на НС. Това свикване трябва да бъде бързо, но не прибързано, и има поне 10 неща, които преди първото заседание на 42-рото НС трябва да бъдат уточнени между парламентарно представените политически формации. 22-ри май изглежда в рамките на това разбиране. Това каза Ангел Найденов от "Коалиция за България" в предаването "Преди всички".

Имаме много резерви към начина, по който бяха проведени изборите и съответно към резултатите, включително и за резултата, постигнат от ГЕРБ с много контролиран вот, с много страх, с властова зависимост на хората, които са гласували за тях. Даваме си сметка, че обжалването на резултатите и евентуално касиране на изборните резултати ще означава допълнителна нестабилност и хаос и ще се изострят проблемите за българските граждани. /.../ При всички случаи ще изразим и своята готовност да приемем проучвателния мандат и да подкрепим правителство, което да бъде ръководено от Пламен Орешарски, каза Найденов.

Найденов обясни, че до края на май, началото на юни КБ ще може да представи проект на кабинет, който да бъде подкрепен от 42-рото НС.

По отношение на изразената готовност от ГЕРБ да състави кабинет на малцинството, Найденов заяви: Вчерашната пресконференция и голяма част от посланията, които прозвучаха, бяха продукт на силно изразена нервност и на безотговорност. Тази пресконференция беше продукт на бавното и болезнено усещане, че макар и да изглеждат първи по резултат, победата на изборите, разбирана като възможност да управляват, им се изплъзва.

Найденов заяви, че БСП няма против да разговаря на една маса с ДПС и "Атака".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна