Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещаните социални плащания не налагат актуализация на бюджета

Снимка: БГНЕС

Социалните плащания, обещани от правителството "Орешарски", не налагат актуализация на бюджета. Реалистичната дата, от която те могат да започнат, е 1-ви октомври. Това са прогнозите на икономистите от БАН, които представиха анализ на състоянието на публичните финанси.

Социалните плащания са най големият разход на държавата, смятат икономистите. За последните години те са нараснали с повече от три милиарда лева. Въпреки това обещаните повече пари за пенсионерите и за майките могат да се случат и при настоящото състояние на бюджета, смята финансовият експерт Емил Калчев:

Специално поради тази причина не е необходима актуализация на бюджета, но ако се натрупат повече такива проблеми и причини, тогава може да се отиде на актуализация на бюджета. Смущаващо в тази посока е, че приходите към момента са твърде ниски и според изказванията на министър-председателя се очертава по-голям бюджетен дефицит от планирания.

Тепърва обаче предстоят туристическият сезон и прибирането на земеделската реколта, които по традиция генерират добри приходи в държавния бюджет. Други средства могат да се освободят с реформа в държавната администрация, посочиха икономистите.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна