Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо половината пушачи са започнали да посещават по-рядко заведения

Снимка: Архив

Близо половината от пушачите са започнали да посещават по-рядко заведения, след влизането в сила на забраната и отливът от заведенията не може да бъде компенсиран от непушачите. Това показват данните от социологическо проучване, поръчано от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Ресторантьорите настояват за либерализиране на забраната. Според друго експресно проучване повечето лекари са на мнение, че промени в сега действащия закон ще имат негативни последици за здравето.

Четиридесет и един процента от пушачите у нас са намалили честотата и продължитнелността на посещенията си в заведенията в резултат на пълната забрана за тютюнопушене. Само един процент са се отказали от цигарите. Три четвърти от анкетираните пушачи изобщо не са променяли навиците си, а останалите над 20 процента са намалили пушенето.

Четиридесет и четири на сто от българите не подкрепят пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Всеки десети анкетиран е заявил, че е виждал забраната да се нарушава на закрито. Това показнват данните от проучване на НОЕМА. Според Атанас Димитров, председател на браншовата асоциация на ресторантьорите в София, държавата няма административен капацитет да осигури спазването на закона. Бизнесът настоява за либерализиране на забраната.

Искаме да има обособени места - тези заведения, които отговарят на всички изисквания, каза Димитров.

Председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин направи разграничение между хотелиери и ресторантьори:

Хотелиерите подкрепят тоталната забрана. Да са спокойни не само чуждите гости, но и нашите, които посещават хотелите, там не се пуши. 

Според друго експресно проучване, над 84 процента от лекарите в България са против либерализирането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Повече от 61 процента от медиците са на мнение, че разрешаването му ще има негативни последици за здравето. Повече от 71 процента смятат, че могат да повлияят положително на пациентите и обществото в превенция на тютюнопушенето.

По публикацията работи: Мила Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна