Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри реакции към промените в енергийните закони

Снимка: БГНЕС

Промените в енергийните закони предизвикваха остри реакции в сектора.

В отворено писмо неправителствени организации от енергетиката заявяват, че системата не трябва да бъде употребявана като инструмент за решаване на социални и обществено-политически проблеми. Писмото е изпратено до президента, Народното събрание, премиера, икономическия министър и енергийния регулатор.

В писмото, подписано от Българския енергиен форум, Асоциацията на топлофикационните дружества, Института за енергиен мениджмънт и други неправителствените организации, се казва, че за втори път тази година правителство поръчва на независимия енергиен регулатор да намали цената на тока, в случая с 5 на сто. Мярката е определена като "популистка и парадоксална" на фона на дефицита в електроенергийната система, оценена от ДКЕВР на милиард и половина лева, който ще нарасне с още 150 милиона лева заради планираното ново намаление, пише още в отвореното писмо.

Друга вредна посока на усилия са подготвените спешни промени в законодателството с мотива, че те са единствената възможност да бъдат намалени и цените, пишат неправителствените организации и допълват, че процедурата по представянето на новия ценови модел на ДКЕВР е следващо доказателство за прибързаността, непрозрачността и неаргументираността на вземането на решения в сектора. Няма как преместването на добавките за зелена, комбинирана и кафява енергия от цената за пренос към цените на производителите да намали общата сума на необходимите за системата приходи. Зад математическите формули за определяне на цените стоят енергийни компании и потребители, които искат да знаят какво конкретно ще се промени за всеки един от тях. Такива отговори няма, пише още в писмото.

По публикацията работи: Андрей Борисов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени