Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 150 000 домашни птици бяха унищожени в Кипър

Снимка: БГНЕС

В Кипър бяха унищожени близо 150 000 домашни птици заради разпространение на Нюкасълска болест. Заразата обхвана 15% от птицепроизводството на страната.

Окончателно завърши унищожаването на заболелите около 150 000 пилета в три птицеферми в района на Никозия, близо до окупираните територии на страната, но междувременно беше съобщено за появата на ново огнище на 1 километър от първото. Районът е под карантина, продължават проверките и са въведени строги мерки за дезинфекция в пламналата зона, които ще се прилагат в продължение на 20 дни.

От ветеринарната служба заявиха, че такъв мащабен инцидент не е имало на острова от десетилетия. На фермите, където бяха регистрирани случаите на Нюкасълска болест, ще бъдат нужни три седмици, за да подновят дейността си. Преките щети надхвърлят половин милион евро. Много по-големи загуби се очакват заради наложените ограничения и мерки за сигурност.

Ветеринарните служби на Кипър са убедени, че вирусът е пренесен от окупираните територии, където също е имало случаи на заболяването, но правителството на Кипър не е било информирано. Ако това се потвърди окончателно, Кипър ще настоява Европейската комисия да изплати на стопаните пълния размер на обезщетението, а не само 25% от него.

Вирусът се разпространява изключително бързо по въздуха, особено в птицеферми, където има хиляди пилета, но той не се предава на хора и няма опасност за човешкото здраве, заявиха от министерствата на земеделието и на здравеопазването. 

Вчера се проведе среща на всички компетентни служби за обсъждане на ситуацията и създаването на по-добра координация за решаване на проблема.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени