Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Райчинов: БЛС иска оставката на д-р Пламен Цеков

Снимка: БГНЕС

Утре в парламентарната комисия по здравеопазване предстои да бъде изслушан управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. В края на месец февруари БЛС организира протести пред НЗОК заради това, че болниците не си получават навреме парите по извършените дейности с искане да се върне предишната методика по разплащане на болниците, както и отмяна на новите правила, които орязват парите за медицински дейности.

Считаме, че този човек няма достатъчната компетенция, за да управлява НЗОК. Действията му са еднолични. Не се съобразяват договорните партньори, както се явяваме ние, но зависи все пак дали утре ще има парламент. Това каза в предаването "12+3" председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Райчинов потвърди, че ще искат отново оставката на д-р Пламен Цеков: Категорично остава искането да се върне старата методика за заплащане на болниците. Болниците ще могат да получават навреме средствата си и най-вече в пълен обем и обективно погледнато, е трудно да не трупат нови задължения при тези цени на медицинските дейности.

Председателят на БЛС заяви, че ще продължават да настояват за демонополизация на НЗОК: Много са нещата, които трябва да се променят, но за съжаление от година насам няма работещи институции в страната.

Райчинов заяви, че още една от причините да се иска оставката на управителя на НЗОК са проблемите при електронния регистър, който не отчита правилно седмичните отчети и се забавят плащанията.

Да се върне старата методика на финансиране на болниците иска и директорът на болница "Св. Анна" д-р Михаил Карафезов

Интервютата с д-р Райчинов и с д-р Карафезов можете да чуете от звуковите файлове.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени