Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български евродепутати бяха наградени от списанието на ЕП "Парламент магазин"

Снимка: Архив

Двама български евродепутати станаха лауреати на наградите на списанието на Европейския парламент - "Парламент магазин”, които се присъждат ежегодно за активна и успешна работа в различни области.

Мария Габриел от ГЕРБ беше отличена за постиженията си в областта на равенството на половете и правата на жените, а професор Владко Панайотов от ДПС получи наградата в категория "Околна среда". Ето как приемат двамата престижните отличия, присъдени им с гласовете на техните колеги - евродепутати от всички страни и политически групи:

Приемам тази награда като признание и като отговорност. Признание за свършена работа, признание за приноса на България в темата за равенството на половете. Приемам я с огромна отговорност, защото тя показва със сигурност, че трябва да продължим да отстояваме основните ценности на ЕС. Правата на жените са права на човека. Демокрацията, солидарността означава също така отговорност да продължим да подкрепяме всички тези, които не само на Европейския континент, но и извън него се борят с недопустими все още феномени в 21-ви век, каквито са насилието срещу жените, каза Мария Габриел.

Наградата много ме трогна, защото това е награда на Европа, това дава стимул за тези хора, които искат да работят, които хващат своята бразда, орат дълбоко и вървят дълго, това е многогодишен труд. Този вид на оценяване би трябвало също и в България да се приеме. Да няма само външната изява, да има дълбоката, дългата работа, която носи конкретен, положителен резултат. Така че - чувствам се горд като българин, заяви Панайотов.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени