Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета нощ продължават вълненията в Белфаст

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Белфаст стотици протестанти излязоха по улиците за трета нощ и предизвикаха сблъсъци с полицията, въпреки призивите за спокойствие на премиера на Северна Ирландия Питър Робинсън. Демонстрантите хвърляха бутилки със запалителна течност и различни предмети срещу полицията, която отвърна с гумени куршуми. Съобщава се за един ранен полицай.

Насилието започна в петък вечерта, когато полицията се опита да наложи забраната на властите шествието на оранжистите да премине през квартал, населен с католици, за да не се допуснат сблъсъци. В първата нощ на протестите бяха ранени 32 полицаи, а политик бе ранен в главата от хвърлена тухла.

През нощта в събота срещу неделя бяха ранени седем полицаи, нападнати от протестанти със запалителни коктейли.

Близо хиляда полицаи от Англия и Уелс бяха мобилизирани, за да предотвратят проявите на насилие, които всяка година бележат парада на 12-и юли - кулминацията на шествията на оранжистите протестанти, които се организират по традиция в Северна Ирландия от април до август.

30-годишното насилие на верска основа в Северна Ирландия взе 3500 жертви. По силата на мирните споразумения от 1998-а година протестанти и католици си поделиха властта, но все още има откъслечни прояви на насилие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени