Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Николова: Актуализацията на бюджета не беше необходима

Вероятно ще се харчи и за някакви други неща, които не са описани в мотивите, смята експертът
Снимка: Архив

Актуализацията на бюджета не беше необходима. Аргументите, изложени в мотивите към законопроекта за промени в Закона за държавния бюджет или са неубедителни, или са откровени неистини. Това заяви в предаването "Нещо повече" експертът от Института за пазарна икономика Десислава Николова. Тя посочи двата основни аргумента за актуализацията:

Според новото правителство – надценяване на приходите и нужда от ревизирането им надолу. От друга страна – нужда от допълнителни разходи, които са обединени най-общо в две големи групи – заявява се ангажимент за разплащане с бизнеса и намерение за подпомагане на най-уязвимите групи в обществото. От мотивите се вижда, че 160 млн. лв. повече разходи са заложени за разплащане с бизнеса. Това, което в пряк текст е изложено в мотивите към законопроекта, е, че тези пари ще отидат изключително селективно към МВР, Министерство на отбраната и Министерство на правосъдието, т.е. имаме изключително селективен подход и в никакъв случай не може да се говори за разплащане на задълженията на държавата към бизнеса като цяло. Под надслова за изчистването на задълженията към бизнеса се помещават и две други пера – инвестиции в здравеопазването и подпомагане на земеделците, което по никакъв начин не може да се интерпретира като погасяване на някакви задължения.

Според нея големият проблем с целия законопроект и с мотивите към него е, че той страда от изключително много неяснота, мъгляви дефиниции и липса на числа. Тя добави, че всички тези аргументи навяват на мисълта, че вероятно ще се харчи и за някакви други неща, които не са описани в мотивите: Другото нещо, което навява на тази мисъл, е, че всички допълнителни харчове са разписани само в едно-единствено перо в разходната част на бюджета – т.нар. "резерв за непредвидени нужди и непредвидени фискални мерки", което като цяло позволява тези пари да се харчат както правителството прецени.

Другият голям проблем с актуализацията на бюджета е, че аргументът за евентуално очаквано неизпълнение на приходите е по-скоро несъстоятелен, ако се съди от изпълнението за първите 5 месеца и сезонната динамика, особено на непреките данъчни приходи, за които първите няколко месеца от годината винаги са по-слаби. Всъщност дори има възможност да надхвърлим заложеното в оригиналния бюджет, коментира още Николова. Тя подчерта, че приходите при акцизите с всеки следващ месец се засилват: Ако тази тенденция се запази, вероятно и там няма да има никакъв проблем със събираемостта на заложеното в първоначално приетия бюджет.

По-скоро това, което виждаме зад актуализацията като основен мотив, е желанието за едно по-голямо харчене от страна на правителството и осигуряването на по-голям комфорт за това харчене, изказа мнение Десислава Николова. Експертът смята също, че е възможно да бъде свален кредитният рейтинг на страната.

Цялото интервю с Десислава Николова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна