Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Общата история и въпросите за малцинствата и езика са принципните различия между България и Македония

Снимка: БГНЕС

След срещата на високо равнище между премиерите на България и Македония, както и на двустранните срещи между български и македонски министри остава отворен въпросът, че България продължава да настоява да бъде подписан Договор за добросъседство и сътрудничество с Република Македония. Разговорът с министъра на външните работи Кристиан Вигенин е за провелата се вчера работна среща между правителствата на двете страни. 

Според Вигенин от страна на Република Македония няма подобен отказ, като доказателство за това е и провелата се работна среща. Има работни групи, като са минали вече четири кръга на преговорите в тях.

В интервюто за "12+3" министър Вигенин казва, че има уверение от македонска страна, че може би още в рамките на август ще има втора работна среща между двете правителства. Предстои македонската страна да отправи покана за тези преговори, тъй като те следва да се проведат на македонска територия.

Според Кристиан Вигенин основните различия между двете страни са в три области. Едната е общата история. Втората област е свързана с един член в македонската конституция, който говори за македонските малцинства в съседните страни. И третата тема на разговори е свързана с езика.

Министър Вигенин смята, че тези въпроси могат да бъдат разрешени, доколкото този договор по европейски ще регламентира отношенията между Република България и Република Македония. Той ще постави началото на решаването на всички спорни въпроси и ще отпуши преговорите по присъединяването на Република Македония към ЕС.

Македония е информирана, че за нас този договор е важен и подписването му ще отпуши от наша страна пътя на Македония към европейските структури, каза той.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин отговаря и на въпроси, свързани с обществено-политическата обстановка в страната и протестите срещу правителството.

Цялото интервю с Кристиан Вигенин можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна