Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уличното осветление в Турция ще се намалява наполовина в 2.00 часа след полунощ

Снимка: БГНЕС

В Турция се въвеждат значителни мерки за икономии на потреблението на електроенергия на обществени места. Турското министерство на енергетиката и природните ресурси обяви, че икономиите ще бъдат прилагани за уличното осветление през нощта в обществените паркове, булевардите, улиците, махалите, пешеходните пътеки в градовете, мостовете, крайпътните съоръжения, подлезите и надлезите.

Осветлението на посочените обществените места ще бъде намалявано с 50 на сто след 2.00 часа след полунощ според издадената наредба. Тя бе публикувана в Държавен вестник и влезе в сила.

Във всяка област ще бъде създадена комисия във връзка с икономиите на осветлението на обществените места с председател помощник областен управител и в която ще бъдат включени представители на общините и на електроразпределителната служба. Задачата на комисията е да набелязва обектите и да следи за контрола по изпълнението на икономиите.

Светлинните светофари обаче, осветлението на историческите и редица туристически обекти, както и някои светлинни пана и реклами остават извън тази наредба.

Осветлението в граничните области, граничните пунктове и намиращите се в тези региони съоръжения, както и инвестициите там ще се посрещат от бюджета на турското министерство на вътрешните работи. А осветлението на джамиите и другите религиозни храмове ще бъде на подчинение на Дирекцията по вероизповеданията.

Отговорни в зоните за свободна търговия ще бъдат лицензираните там лица и фирми.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна