Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро отбелязва своя 87-и рожден ден

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро, оттеглил се от властта преди седем години, отбелязва днес своя 87-и рожден ден в пълна дискретност и уединение в къщата си в западната част на Хавана, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Само един концерт в градски парк в столицата и представянето на две посветени на него книги ще отбележат официално рождения ден на човека, който продължава да бъде наричан в Куба "команданте", въпреки оттеглянето си от властта в полза на малкия си брат Раул.

"Живях, за да се боря", написа Кастро в дълго писмо, адресирано до осем държавни глави и правителствени ръководители, дошли в Куба, за да участват на 26-и юли в празненствата по случай 60-ата годишнина от въоръженото нападение срещу казармата "Монкада" в Сантяго де Куба, извършено от група революционери под ръководството на Фидел Кастро. Въпреки неуспеха си това събитие отбелязва началото на процеса, който прераства в кубинска революция и отваря пътя на нейния лидер към завземането на властта на 1-ви януари 1959-а г.

Кастро не присъства на церемониите. Здравословното му състояние остава държавна тайна след претърпяната операция, която го принуди да предаде властта на Раул на 31-ви юли 2006-а година. При една от последните си публични появи, когато отиде да гласува на 3-ти февруари в училище в столичния квартал Ведадо, той беше побелял и прегърбен от тежестта на годините и ходеше внимателно с помощта на бастунче.

Два месеца по-късно бившият кубински президент изглеждаше силно развълнуван, тъга беше изписана в очите му, когато при откриването на училище в Хавана беше отдадена почест на неговия "политически син", венецуелския президент Уго Чавес, който почина през март 2013-а г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна