Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Малките магазинчета държат една трета от търговията

Снимка: БГНЕС

Ден след като обяви идеята си, че хипермаркетите не трябва да работят в събота и неделя, за да могат да печелят малките квартални магазинчета, депутатът от БСП Спас Панчев заяви, че не бил разбран правилно от журналистите.

Потърсени за коментар на идеята, от Института за пазарна икономика обясниха за "Хоризонт", че тези бакалии държат повече от една трета от търговията спрямо големите вериги. Според Петър Ганев различните типове обекти съществуват в конкурентна среда, без това да пречи на пазара:

Голямата част от хората в кварталите си купуват стоките от магазините около тях. Пазарът не е такъв, какъвто се представя. Човек би си казал, че 95% от бизнеса се развива в хипермаркетите и едва ли не 1-2% в малките магазинчета, а съвсем други са отношенията, поне една трета от пазара, може би и повече, е именно в такива малки магазинчета, така че бизнес има и за тях. Дали някой от малките магазинчета е фалирал, тъй като голям хипермаркет е отворил в квартала, да, най-вероятно това се е случило, но в крайна сметка живеем в такава среда.


По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна