Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метрото в София отново работи по разписание

Няма да има наказани за инцидента
Снимка: БГНЕС

Столичното метро вече се движи по разписание към 10:30 ч. Това информира за "Хоризонт" директорът на "Метрополитена" инж. Стоян Братоев. По технически причини тази сутрин повече от час мотрисите се движеха от "Младост" към центъра само до станция "Жулио Кюри".

Вече е възстановено движението. Имаше няколко влака, които поради изтичане на смазка на релсите от едни съоръжения, които смазват релсите, прибоксуваха и се наложи да се избутат следващи влакове, такава е процедурата. Почисти се участъкът и в момента движението е възстановено. От няколко минути вече влаковете вървят и към "Младост" и в посока "Люлин" през стадиона. Временно на станция "Стадиона" в посока "Младост" ще минават транзитно, тъй като има още малко хора там, които работят и след това ще се възстанови изцяло.

Няма да има наказани служители на метрополитена, след като тази сутрин влаковете в софийското метро спряха за няколко часа. Според Братоев, проблемът е технически,  а мотрисите са можели да се движат, но са извадени с цел превенция.

Почти до 10 часа мотрисите от "Младост" към центъра се движеха само до станция "Жолио Кюри". Интервалът между влаковете беше 30 минути. Достъпът до станция "Васил Левски" беше отрязан. Мотрисите от метростанция "Сердика" се връщаха обратно за "Обеля", а на метростанцията "Стадион Васил Левски" пътниците бяха помолени да слязат. Някои хора прекараха половин час в метростанцията, предаде тогава репортерът на БНР Александра Михайлова. Напрежение сред пътниците нямаше въпреки слуховете за авария.

Проблем между станциите "Стадион Васил Левски" и "Жолио Кюри" спря движението за около 15 минути и в 7 часа тази сутрин. Тогава Братоев заяви за БНР, че инцидентът не е сериозен. Според него мотрисатата е прибуксувала, защото младият машинист е потеглил по-бързо, а релсите са прясно смазани. Процедурата е такава, че влаковете се извеждат в депо, дори ако прибуксува вагон, уточни той и увери, че не е имало никаква опасност за пътниците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна