Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Мутафчиев: Трябва да има принципи при разходването на държавните средства

Снимка: Архив

Депутатите от БСП Петър Мутафчиев и Георги Свиленски поискаха от всички министерства отговор за т.нар. бонуси по длъжности през 2011-2013 г. Периодът обхваща мандата на ГЕРБ, служебния кабинет и началото на мандата на новото правителство.

Припомняме, че съдът издаде тежка присъда за Виолета Николова, бившия шеф на Агенцията по вписванията, за раздадени бонуси в адмиристрацията, която тя ръководеше. На първа инстанция Николова получи 5-годишна ефективна присъда.

В предаването "Нещо повече" депутатът Петър Мутафчиев обясни, че са получили поисканата информация за бонусите, давани през последните 4 години, само от Министерството на отбраната.

Система за стимулиране на служителите трябва да има, но тя трябва да е изградена на определени принципи. Когато водихме спорове с един от министрите на ГЕРБ, той казваше, че ние също сме давали. Да, така е, но е нямало такива разлики. Но на всички български граждани имаше увеличение на заплатите и се даваше и 13-та заплата. Това е разликата. Трябва да защитаваме принципни позиции и няма да престанем да търсим правото си като народни представители. Затова имаме два пътя - единият е да направим промени в закона за личните данни, другият път е да се търси по съдебен път тази информация. Надявам се да не се стигне до там. Ще направя лична среща и с министър-председателя и министрите, за да обясним каква е целта. Аз съм смутен от това, което става, каза Мутафчиев. Нашата цел е една и е ясна. Ние се опитваме да покажем, че трябва да има принципи, когато се разходват държавните средства и да ги получават тези, които наистина са ги заслужили.

Петър Мутафчиев обясни, че няма нищо смущаващо в информацията, която са получили от министерството на отбраната.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени