Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Нейнски: ГЕРБ и БСП заложиха имиджа на България, за да решат вътрешните си проблеми

Снимка: Архив

Моето усещане от последната седмица е, че България с нищо не може да изненада Европейския съюз, каза в предаването "Неделя 150" евродепутатът Надежда Нейнски в коментар на темата за удължаване на мораторима за продажбата на земеделски земи на чужденци.  

Позицията на "Атака" по отношение на мораториума няма да изненада когото и да било. Изненадата, ако говорим за такава, беше по отношение на ГЕРБ и БСП. Две партии с претенции, които да този момент се стремяха максимално да докажат на Брюксел, че всичко старо е забравено и че в тяхно лице могат да видят предсказуеми партньори. Истината е, че това, което се случи миналата седмица не е толкова просто и аз бих дала коренно различа характеристика на случилото се. Според мен, то е една вътрешнополитическа игра, която цели да реши вътрешнопартийни проблеми - конкретно на ГЕРБ и БСП. Най – недостойното е, че те залагат външнополитическия имидж на България, за да си решат вътрешните проблеми. Започвам с БСП. Първо, те атакуват Станишев като лидер на ПЕС. Можете ли да си представите, партията на лидера на европейските социалисти взима антиевропейско решение. Второ, те бламират собственото си правителство. /…./ Категорично смятам, че не може да се удължи мораториумът. Ако България реши, че иска промяна в договора, трябва да започне да преговаря с всяка една от страните по отделно и това ни вкарва в една процедура, от която не се знае как ще излезем, предупреди евродепутатът Надежда Нейнски. 

Според журналиста от вестник "Сега" Светослав Терзиев, да се подновява дебат, по който вече е дадено съгласие, подписани са споразумения, е безсмислено.

Когато е трябвало, той е бил воден. Дали е бил воден добре или зле, това е другият въпрос. Но от тук нататък да се подновява нещо, което се смята приключило, включително с подписване на съответните споразумения, е повече от абсурдно. За какво ние сега водим този дебат? Кому е нужен? С какво ние можем да подобрим положението си, ако смятаме, че то не е добро и въобще какво може да се промени? На практика ние се опитваме да преобърнем международното право наопаки, заключи Светослав Терзиев.

Интервютата можете да чуете от звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна