Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо все още сме чужди на 22 септември, денят, когато би трябвало да празнуваме националната си независимост

22 септември, вторник, 17.00 часаводещ: Румен Леонидов
Този път предаването „Светът през книгите” ще бъде посветено на 22 септември, когато България чества едно значимо събитие от новата си история. На тази дата през 1908 г. страната ни обявява своята независимост. Защо 101 години по-късно тази дата все още не е успяла да влезе дълбоко в националното ни съзнание? Днешният българин напоследък повече се вълнува от 6 септември или дори от 9 септември, а нацията ни сякаш остава чужда към символичния акт, с който се поставя началото на Второто българско царство.
Дали само защото през годините на комунизма този факт бе премълчаван или проблемът е заровен другаде? И още – що е модерен, градивен национализъм и има ли той почва у нас? Има ли днес нужда от национално самосъзнание, национално самочувствие или то е напълно достатъчно да се наричаме българи?
По тези и други актуални въпроси Румен Леонидов ще разговаря в предаването си „Светът през книгите” със своя специален гост акад. проф. Григор Велев. Той известен учен и популярен общественик, притежава задълбочени познания по историята на нашия народ.
През 1997 г. проф. д-р Григор Велев е избран за председател на създадения по негова инициатива „Научен център за българска национална стратегия”, в който се разработват проекти и програми, посветени на различни проблеми, отнасящи се за успешното развитие на България. В него работят около 70 учени.
Акад. Григор Велев е автор на книгата „Национализмът”, в която разглежда въпросите: съвременните теории за същността и общественото значение на национализма; мястото на модерния национализъм в политическия живот на нациите и националните държави; историята на българите през погледа на националиста; защо е необходима на България национална доктрина; България като член на ЕС; национализма на балканските страни и др.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна