Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукова алхимия: Янко Петров, майстор на обои

Първоначалното работно заглавие на това предаване беше “Растат ли обоите по дърветата?” - породено от шегите на събеседниците на Здравка Андреева. И наистина, дали някой се замисля как се “майстори” този фин музикален инструмент от т. нар. група на “дървените духови”? Изобщо, от къде и как се взима?
Оказва се, че нашият сънродник Янко Петров от Асеновград е един най-реномираните производители на този инструмент в Англия. Освен производител, той е репаратор, и осигурява комплексната поддръжка и оборудване на древната “свирка”. Основател е на ателието-работилница Звукова алхимия - Sound Alchemy в Лондон.
До статуса на собственик на реномирано ателие за обои Ян Петроф се издига от положението на 16-годишен младеж, заминал напосоки преди 20-тина години за Англия, с едно куфарче и с любовта си към музиката, свободата, реда и прецизността.
Струва си да го чуете: Янко Петров разказва за майсторенето на обои, а Христо Късметски показва как те звучат и кое е важното за инструменталистите.
Ето нещо, което няма да чуете в предаването, но ще прочетете само тук.
Янко Петров сключва брак със своята английска любима в България. И съвсем не на случайно място, и не по случайно време: през август на 2008 г., на скалите на Яйлата край село Камен бряг Каваренско, на брега на Черното море - на изгрев слънце. И казва: “Какъв друг брак ми е нужен - освен да хвана ръката на любимата си и да й кажа, че от тук до края на дните ми искам да живея с нея. Когато слънцето изгрява, в такова древно оброчище като Яйлата е точното място за такова обричане. И да поставя на пръста й пръстена, който самата тя е измайсторила”.
Разбира се бракът е административно скрепен от прочутата кметица на Камен бряг, музикално почетен от групата на Камен - Брежките баби, и надлежно отпразнуван в селото.

петък, 16 октомври от 19.30 часа

По публикацията работи: Здравка Андреева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!