Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишни награди "Златният будилник" 2009

Паулиана Новакова, директор на програма „Христо Ботев”, открива Салона за култура, посветен на Сирак Скитник и 75-годишнината на БНР.
Снимка: Кирчо Стоичков

За осми пореден път програма „Христо Ботев” на БНР връчи годишните си награди „Златният будилник”. Те се присъждат за всеотдайна работа, будителски дух  и духовна подкрепа за националната програма за култура.

Номинираните тази година журналисти от програмата са:
Здравка Андреева – музика
Надя Попова – „Артефир” и „Какво се случва”
Екипът на „Радиоенциклопедия”
Мария Костова – „Добър ден”
Антоанета Райчева – продуцент „Публицистика и образование”
Ася Чанева – Детски и младежки предавания
Колегията определи за носител на отличието екипа на „Радиоенциклопедия”. Предаването е отличено заради будителския си дух и изключителен принос към рейтинга на програмата.

Отличието за външно сътрудничество е за авторите и водещите на „Часът на думите -  Гриша Трифонов и Светослав Георгиев. Предаването е съвместен проект на програма „Христо Ботев” и Съюза на българските писатели. Наградата се дава за изключително успешното популяризиране на художественото слово в радио ефира.

„Златният будилник” за партньорство получава Аделина Филева – директор на Софийската градска художествена галерия – за неоценими заслуги и подкрепа в реализацията на културните инициативи на програмата. Аделина Филева трайно е свързана с програма „Христо Ботев” и с всички ценности, които тя защитава като част от БНР.

Награда за Европейско партньорство се присъжда на Британски съвет - България, за богатото културно партньорство и за предоставените възможности за сътрудничество - съвместния радиоконкурс "Красивата наука", доброто сътруничество и автороството на младите учени в "Радиоенциклопедия ”.

Наградите бяха връчени в поредното издание на Салона за култура на програма „Христо Ботев”, този път посветено на Сирак Скитник и 75-годишнината на БНР.

Сред носителите на наградата „Златният будилник” през изминалите години досега са били:
- журналисти от програмата - Борис Арнаудов, Таня Милева, Любомир Методиев, Мария Рачева, Паулиана Новакова, Весел Цанков, екипът на репортерското студио;
- външни сътрудници, свързани с програмата – композиторът Георги Минчев, журналистът Александър Андреев, литературният критик Митко Новков, оперната певица Мария Клеймънс, режисьорът Иван Добчев, писателят Михаил Неделчев.
 
Специалните награди за европейско партньорство са връчвани на  Дьорт Сонди – дългогодишен директор на Унгарския културен институт, преподавател по унгарски език в СУ „Св. Климент Охридски”, Анна Тренда, директор на Полския институт в София, Гьоте институт – София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна