Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фабио Бионди - виртуозът цигулар, който се превърна в маестро

Маестро Фабио Бионди
Снимка: Архив
Благодарение на великолепните ни връзки с Европейския съюз за телевизия и радио ще ви предложим фрагменти от концерт на ансамбъл The English Concert, ръководен обаче не от своя прочут диригент Тревър Пинък, а от не по-малко знаменития днес италиански цигулар Фабио Бионди. Известен най-вече със “своя” бароков ансамбъл – Europa Galante, основан през 1990, виртуозният цигулар Бионди още през 80-те години на ХХ век работи с някои от водещите състави на Стария континент като Хесперион ХХ, Музикантите на Лувъра или Музика Антиква от Виена. Канен е за солист и диригент на оркестъра на Санта Чечилия, Ротердамския камерен оркестър, Европейския бароков оркестър, Операта в Хале, Норвежкия камерен оркестър, Националния оркестър на Монпелие, Малеровия камерен оркестър, Ансамбъл Оркестрал от Париж и още много състави, а от 2005 зае длъжността артистичен директор за бароковата музика на Симфоничния оркестър на Ставангер. През 2008 Фабио Бионди бе удостоен с честта да бъде солист и диригент и на The English Concert, с които осъществи няколко концерта. Единият – състоял се на 27 май 2008 в Бристол, бе с изцяло италианска програма – Вивалди, Самартини и още няколко по-малко известни автори от Миланската школа. Другият, който ще звучи в предаването ни, се е състоял на фестивала във Вюрцбург на 30 май 2008. Той включва малко познати творби на Моцарт и последния, единадесети от баховите синове - Йохан Кристиан, наричан още “Лондонският” или “Английският” Бах.
През тази седмица – по-точно на 24 ноември, се навършиха 43 години от трагичната и нелепа гибел на прекрасната българска певица Катя Попова. По този повод припомняме нейната изумителна Манон от едноименната опера на Масне. Ще прозвучи документален запис от премиерата, състояла се на 22 януари 1960 в Софийската опера под палката на Радосвета Бояджиева - особено любимият на меломаните дует на Манон и Де Грийо от ІV картина, бляскаво изпълнен от Катя Попова и Любомир Бодуров.
Мария Клейманс с китайска тема от Белгия.
В рубриката “Срещи, гласове, съдби” професор Павел Герджиков припомня изумителния хор на Софийската опера от 60-те, 70-те, 80-те и началото на 90-те години на ХХ век и двамата хормайстори – Любомир Каролеев и Христо Казанджиев.

Неделя, 29 ноември, 14 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна