Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Безкрайна любов” за коледните дни

\r\n Нови записи на Пласидо Доминго – песни по стихове на папа Йоан Павел ІІ.
Снимка: част от обложката на диска Amore infinito
„Два или три пъти имах честта да пея за Папата. През 2003 г. в Анкона ми предложиха да изпея „Песен за мира” по музика на Марко Тутино и текст на Негово Светейшество. Знаех, че Войтила наред с ярката си харизма и любовта си към живота, блестеше и с артистичния си талант, споделя големия тенор; мисля си че ако не беше призован да служи на Бог, сигурно щеше да бъде голяма личност в литературните или театралните кръгове. Стиховете му бяха известни на много хора. Последния път, когато пях за него във Ватикана той ме покани, за да ми благодари, а аз го попитах дали мога да използвам стиховете му за други песни. Той ми даде благословията си”.
Новият албум на Пласидо Доминго вече е факт. На 28 ноември в зала „Йоан Павел ІІ” пресцентърът на Светия Престол представи изданието. На пресконференцията бяха монсеньор Джанпаоло Крепалди, секретар на Папския съвет „Справедливост и мир”; монсеньор Джузепе Скоти, председател на съвета на администрацията на Libreria Editrice Vaticana; д-р Мирко Гратон, директор на отдела за класика и джаз на Universal Music Italia; Адриан Бервик, изпълнителен продуцент на компанията Tredici и, разбира се, Пласидо Доминго.
„Първо започнах с издирване на стихове на Папата. Голяма помощ ми оказа моят син. Той е композитор. Първо попаднахме на „Римски триптих”. Синът ми и още няколко композитори написаха мелодии към стиховете. Така се получиха няколко много изискани творби, предназначени за тези, които обичат класиката. Опитах се да потърся и няколко по-народни текстове, което не беше никак трудно. В едни от стиховете се говори за любовта на майката към сина, в други – за красотата на природата, в трети – за любовта на Бог към света. Колекцията, с която започнахме работа се оказа великолепна. Заедно с композитора Хорхе Саладрели и с моя син написахме музиката към първите песни. След това се обърнахме към италианските композитори Антонио Галбиати, Маурицио Фабрицио, Фио Дзаноти и Стефано Томазели. Ето така, след две години усилен труд, представям пред света това произведение, което ми е толкова скъпо и създадох с много вълнение. Несъмнено то ще се хареса на много хора по света, защото името и делата на папа Йоан Павел ІІ вълнуваха не само католиците, а и всички хора.”
Стиховете, които е избрал певецът са писани преди избирането на Войтила за папа (преди 1978 г).
„Историята на живота на Войтила, продължава Доминго, това е пътят на обикновения човек до призванието: постъпването в семинарията, назначаването му за кардинал, политическите борби в Полша, възкачването му на папския престол – всичко това ме кара да гледам по друг начин на живота, да мисля че в него има смисъл, че има нещо, което излиза от рамките на обикновената случайност... Всички тези мисли се въртят в главата ми, докато пея тези песни. Спомням си, веднага след избора му, журналистите ме помолиха да коментирам издигането на папа поляк на престола на св. Петър. Интуитивно отговорих, че това е началото на края на комунизма.”
В диска, съставен от 12 песни, Пласидо Доминго изпълнява 7, и по една в дует с Андреа Бочели, Джош Гробан, Ванеса Уилямс, Катрин Дженкинс и с Доминго младши.
В предаването ще звучат и няколко от най-любимите коледни песни, изпълнени от Андреа Бочели.

сряда, 23декември от 14.00 часа.
По публикацията работи: Светлана Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени