Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Идоменей”, опера в три действия от Волфганг Амадеус Моцарт (съдържание)

Либретото е от придворния залцбургски капелан Джанбатиста Вареско. Той преработва либрето на Антоан Данчет, създадено за едноименна музикална драма на Андре Кампра и представена през 1712 г.
Световната премиера на операта на Моцарт е на 29 януари 1781 г. в Мюнхен в новия дворцов театър. Творбата е написана за дворцовия карнавал.
В България операта е представена на 24 февруари 1999 г. в Софийската опера под диригентството на Недялко Недялков.

Идоменей в древногръцката митология е внук на цар Минос и син на Девкалион. Той е един от претендентите за ръката на Елена. Когато тя бяга с Парис, той се включва в Троянската война, за да спази споразумението сключено между царете. Води 80 кораба в Троя. Бил любимец на цар Агамемнон. Идоменей влязъл в обсадения град с троянския кон. Според една от легендите той се завърнал благополучно в Крит и доживял дълбока старост. Друга легенда разказва, че по обратния път към дома по време на буря той се обърнал с молба към Посейдон да спаси корабите му и обещал да му принесе в жертва първото живо същество, което срещне. Оказва се, че това е детето му. Той изпълнява обета си и затова е прокуден от родния остров. Установява се в Калабрия, където построява храм на Атина, а след това се установява в Колофон – град-държава в Лидия известен със смолата си. Там живее до дълбока старост близо до храма на Аполон. На това място днес гордо показват гроба му. Но и стъпвайки на Крит също може да ви покажат гроба на героя от „Илиада”.
Когато създава операта си Моцарт е на 24 години и това е първата му „опера сериа”. В Мюнхен първоначално са планирани шест представления но са играни само три, тъй като централната партия е поверена на залязващия тенор Антон Раф. След третия спектакъл „Идоменей” се сбогува с публиката. През 1786 г. операта е изпълнена концертно във Виена.

Съдържание на операта:

Действащи лица:
Идоменей - цар на Крит (тенор)
Идаманте - негов син (мецосопран)
Електра - дъщеря на Агамемнон (сопран)
Илиа - дъщеря на троянския цар Приам (сопран)
Арбаче, приятел на Идоменей (баритон)
Върховен жрец на Посейдон - бас (в либретото е Нептун)


Действието се развива на остров Крит след края на Троянската война

Първо действие
По пътя към дома Идоменей обещава на Посейдон да принесе в жертва първото живо същество, което срещне, ако богът спаси него и хората му (“Pietà! Numi pietà”). По време на същата тази буря синът му Идаманте е спасил Илиа - дъщерята на цар Приам и пленниците от Троя, които баща му е изпратил в Крит. Той не само спасява девойката, но и се влюбва в нея. Тя също го харесва, но не може да реши кое е по-важно за нея - честта й на троянка или любовта й към врага на народа й. За да засвидетелства искрените си чувства към нея Идаманте нарежда пленените й сънародници да бъдат освободени. Но в Идаманте е влюбена и Електра, която е избягала на Крит. Приятелят на Идоменей Арбаче, който е и настойник на сина му, притеснен съобщава, че е пристигнала тъжна вест. По време на страшната буря корабите на Идоменей са потопени и царят е загинал. Електра е отчаяна, защото разбира, че мечтата й за брак с Идаманте не може да се осъществи без Идоменей (“Tutte nel cor vi sento”). Всички се отправят към брега, за да присъстват на неравната битка между хората и морската стихия. След като дава обета си на бога на морето царят е изхвърлен на брега (“Vedrommi intorno”). Първият човек, когото среща е млад момък. Той не може да познае порасналия си син. Когато разбира кого първи е срещнал, вместо радост той яростно отблъсква момчето и му забранява да се явява пред него. Идаманте не може да разбере с какво е предизвикал този гняв.

Второ действие
За да избегне изпълнението на дадения обет по съвет на Арбаче Идоменей нарежда на сина си да придружи Електра до Аргос и да й помогне да си върне загубения престол. Идаманте е огорчен, защото така ще трябва да се раздели с Илиа. Царят нарежда да доведат Илиа. Той харесва младата троянка, но при тази среща тя му казва, че вижда в негово лице свой баща (“Se il padre perdei”). Идоменей разбира, че девойката е влюбена в сина му и се чувства още по-нещастен (“Fuor del mar, ho un mar in seno”).. От цялата ситуация най-доволна е Електра, която се надява по време на дългото пътуване да спечели сърцето на царския син (“Idol mio, se ritroso”). Но малко преди корабът да отплува започва страшна буря и от морските дълбини се явява ужасяващо чудовище (“Qual nuovo terrore”). Идоменей признава, че той е разгневил Посейдон, тъй като не е изпълнил дадено обещание. Само че той не може да убие невинен човек, още повече своя син, и за да го омилостиви, той решава да се принесе в жертва.

Трето действие
Илиа не може повече да крие любовта си към Идаманте (“Zeffiretti lusinghieri”). Заварва го спящ, което улеснява признанието. Щом се събужда младежът й признава, че е решил, преди да отпътува, да убие морското чудовище. Двамата се сбогуват (“S’io non moro a questi accenti”). Нежната любовна сцена е прекъсната от Идоменей и Електра, които настояват да отплават за Аргос (“Andrò, ramingo e solo”). Отново носител на лошата вест е Арбаче. Народът на Крит иска да се срещне със своя цар. Идоменей признава какво е обещал на Посейдон. Всички отправят гореща молба за милост. В този миг идва Идаманте, който е победил чудовището и ужасен разбира жестоката истина. Той веднага е готов да умре, за да спаси родния край от гнева на бога. Илиа също е готова да се жертва заедно с любимия си. Трогнат от силата на любовта на двамата млади, чрез оракула си, Посейдон нарежда: Любовта победи. Идоменей трябва да отстъпи престола си на Идаманте, който ще се ожени за Илиа. Идоменей нито миг не се колебае и с радост се подчинява (“Torna la pace al core”). Разбирайки че губи всичко, Електра се самоубива (“D’Oreste e d’Aiace/ Ho in seno i tormenti”). Народът слави новите си владетели (“Scenda amor, scenda Imeneo”).
По публикацията работи: Светлана Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!