Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тук и сега, там и после” - изложба на Кольо Карамфилов в "Арт алея"

Живописец, сценограф, скулптор, автор на филми, график-илюстратор, художникът Кольо Карамфилов е истински медиатор в областта на модерното съвременно изкуство, което обединява и време, и пространство, и нови изразни средства. Потвърждава го и новата му изложба живопис, открита снощи (13 януари) в галерия “Арт алея”, пространство в което Кольо Карамфилов често излага. Сега експозицията му е от 12 картини. Той не търси сензация или флирт с публиката, а по-скоро вътрешна връзка с усещането ни за природа, за характер, за цвят и за оцеляване. Заглавията на неговите картини, които говорят сами за себе си много. В „Артефир” Кольо Карамфилов каза:
“Изложбата ми е част от една цяла трилогия, която съм си замислил. Тя идва в така наречената година на кризата - загубата на посоките, къде се намираме, какво става. И първата ми изложба от тази трилогия се състоя в Германия преди два месеца. Казваше се “Горе - долу”. Сегашното мото е свързано с времево и реално състояние на нещата - къде се намираш, какво значи “горе”, какво значи “долу”, кое е възвишено, като си отидем какво оставяме? И обратното - какво правим като сме тук и сега? Осъзнаваме ли, че сме временно на тази земя?
Всички тези въпроси аз се опитвам да елементаризирам в едни семпли, точни в свой фиксиран миг картини – дума, реакция, тъп или умен филм, разговор с човек - всички тези неща могат да се “оженят”, т.е. да се осъществи връзка между много просташкото и много интелигентното. Аз съм художник - певец на битието, но не мога да го нарисувам и него. Мога обаче да нарисувам какво си мисля за него. И ако това стигне до хората би било прекрасно. За първи път се появяват едни много абстрактни пространства, с които се опитвам да направя пробив в картината. За първи път отивам към чисто формалното. Напоследък ми се върти една мисъл "Съдържанието може да няма форма, но формата винаги има съдържание”. И аз, тъй като се уморих да разговарям с мислите и картините си, реших да започна да събирам пространство и състояния на човека. Тепърва ще развивам именно това - да можеш да потънеш истински в картината не чрез светлината и сянката, а дори и чрез чисто визуални фокуси. Е, такива мисли ме вълнуват по някой път.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени