Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в България фламенко звезда пее "Любовна магия" на Мануел де Файя

Певицата Антония Контрерас и пианистът Йосу Окинена.
Снимка: архив

На 1 януари 2010 г. Испания за четвърти път пое Председателството на Съвета на Европейския съюз. За да отбележи началото на това ново Председателство, Посолството на Испания в София и институт "Сервантес" организират галаконцерт, на който ще представят някои от най-значимите симфонични произведения, написани от композиторите от световна величина Мануел де Файя и Николай Римски-Корсаков.
Концертът съдържа и нов и оригинален елемент - в „Любовна магия” на Мануел де Файя ще прозвучи изпълнението на фламенко певица, а не традиционното оперно сопрано. Антония Контрерас е представяла своята „Любовна магия” на сцени по всички краища на света - от Токио до Ню Йорк, а сега ще дебютира и в София.
В концерта участват  испанците Антония Контрерас, солистка, и Йосу Окинена, пиано, Нов симфоничен оркестър, а диригент е Алексей Измирлиев.

Програма на галаконцерта по случай испанското председателство на Европейския съюз:
Мануел де Файя „Нощи в градините на Испания”
В Хенералифе
Далечен танц
В градините в планината на Кордоба

Мануел де Файя „Любовна магия”
Интродукция и сцена
Песен за наранената любов
Магията
Сцена
Романс на рибаря
Интермедия
Интродукция
Сцена
Ритуален танц на огъня
Интерлюдия
Песен на огъня
Заклинание за връщане на изгубената любов
Сцена
Танц и песен на мнимата магьосница познат и като Танц на любовната игра)
Финал

Римски-Корсаков „Испанско капричио”, Op.34
Разсъмване
Variazioni
Разсъмване
Сцена и циганска песен
Астурийско фанданго

Йосу Окинена (пианист)
След първата награда за пиано и камерна музика, присъдена му от Висшето музикално училище в родния му град Сан Себастиян, той продължава обучението си при Феликс Лавиля. При дипломирането си печели почетната награда на Кралската консерватория за музика в Мадрид. В Сантяго де Компостела е отличен с наградите на името на Андрес Сеговия и на Хосе Мигел Руис Моралес за изпълнение на испанска музика. В Julliard School в Ню Йорк взема участие в майсторските класове на пианисти като Оксана Яблоская. Получава съвети от Кристиян Цимерман, Бруно Леонардо Гелбел и Иво Погорелич. Пет години се подготвя в Лондон при възпитаничка на легендарния австрийски пианист Артур Шнабел. От самото й създаване, преподава във Висшата музикална школа „Музикене” в страната на баските. Същевременно като докторант в университета във Валядолид, продължава научните си търсения в областта на музикалната комуникация. Води следдипломни курсове в различни университети - летни курсове в Лянес (Испания), в Националния университет на Тукуман (Аржентина), във Висшия институт по изкуствата в Хавана (Куба), в Сан Игнасио де Моксос (Боливия). Участва като солист и изпълнител на камерна музика в Международните фестивали в Сан Себастиан, във фестивалите в Гранада, Тур, Перелада. Заедно с Алмудена Ортега, сопрано, записва петтомното произведение за глас и пиано на композитора Айта Доностия.
Има съвместни изпълнения с Орфеон Доностиара, със симфоничния оркестър на Тукуман, както и със симфоничния оркестър на страната на баските. С този оркестър представя дебютно концерта за пиано и оркестър на Игнасио Тельерия. Окинена концертира на най-известните световни сцени - театър „Колон” в Буенос Айрес, „Атенеума” в Букурещ, „Националния аудиториум” в Мадрид. Изнася концерти като клавирно дуо, с Алън Гемпъл, пианист от френско-американски произход, и с Мигел Итуарте, един от най-известните пианисти от неговото музикално поколение.
Достойни за отбелязване през 2009 година са забележителните му турнета с челиста Разван Сума в Испания и Румъния, брилянтните му участия в музикалния фестивал в Сан Себастиян, в концерта, посветен на учителя му Феликс Лавиля, заедно с дъщерята на музиканта - Сесилия Лавиля Берганца, както и рециталите с многообещаващия млад тенор Андека Горочатеги. През тази година му предстои запис на цялостното творчество за глас и пиано на Феликс Лавиля.

Антония Контрерас е от онези артисти, които с твърда непоколебимост изграждат самите себе си. Запознава се с пеенето от ранна възраст и започва перспективна кариера, която скоро изоставя; през 90-те години на миналия век решава, че пеенето е смисълът на живота й и му се посвещава с душа и сърце.
Зрелостта й като личност и познанието, натрупано през годините, когато е далеч от сцената, я превръщат в обещаваща изпълнителка, която строго се придържа към формата на жанра и дълбочината на израза, а чувствителността й улавя най- автентичните елементи, съставящи традиционната култура на фламенкото.
От години Aнтония Контрерас живее в Алора и това обстоятелство й помага да се превърне в певицата, чието име задължително присъства при изпълнението на „малагеняс”. Но изкуството й, оценено по достойнство чрез многобройните присъдени награди, не познава ограничения и се проявява и в други видове пеене - „солеа”, „сегирийяс”, танга, „ронденя”, „каня” или „картахенера”.
Тя е от артистите с широта на погледа, които не престават да се учат и да ни припомнят изкуството на старите майстори (тъй като е вярна почитателка на Ниня де лос Пейнес и на Томас Павон), но и обновяват лириката на пеенето, като адаптират текстове на съвременни автори и включват в репертоара си стихове на някои от най-значимите андалуски поети.
Aнтония Контрерас успешно участва в спектакли на фламенко в Баракалдо, Корнеля и Брюксел. Тя пренася своята “Любовна магия” в Япония, Франция и Бразилия. Многото награди, които Антония е получила до момента потвърждават, че музикалната й кариера не само е била обещаваща, но й предвещава професионално бъдеще, изпълнено с успехи.

сряда, 3 февруари от 19.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени