Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ролята на Държавна сигурност в опитите за унищожаване на Църквата като духовна институция

Снимка: Архив
Репресирана или казионна организация е била Българската православна църква през комунистическия период? Верни ли са представите на обществото, че в неотдавнашното минало на Църквата има много тъмни тайни? Защо след края на комунизма БПЦ не успя да възстанови своето обществено влияние и престиж, а вместо това произведе така дълго разисквания разкол? Това са част от въпросите, на които търси отговор научният труд на Момчил Методиев “Между кръста и компромиса”, написан въз основа на обширна изследователска работа в архивите на Комитета по църковни въпроси и Държавна сигурност. Книгата предстои да излезе на пазара през седмицата, но вече е обект на огромен медиен интерес.
Момчил Методиев е доктор по история от СУ “Св. Климент Охридски” и автор на монографията “Папите и тяхната империя” (ІV – VІІ в.). Работил е по архивите на БКП в рамките на Проекта за историята на Студената война на института “Удроу Уилсън” във Вашингтон. Автор е и на книгата “Машина за легитимност. Ролята на Държавна сигурност в комунистическата държава”. 
С историка Момчил Методиев ще се опитаме да надникнем в този противоречив период от историята на Църквата, обект на дългогодишни медийни спекулации и обществени дебати.

сряда, 24 февруари, от 17.00 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна