Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две нестандартни, авантюристични личности в „Часът на думите”

Лили Друмева и Йото Пацов.
Снимка: Архив

Йото Пацов е известен български журналист, писател, природолюбител, обществен деец и пътешественик. Автор е на книги с разкази, стихове, очерци, публицистика, („Пръчка от леска”, „Лъжикерван”, „Курбан”, „Учителите”, „Перо от гарван”), издал е и един роман - „Петелът кълве звездите”. По идея и под редакцията на Йото Пацов през миналата година беше издадена първата у нас „Българска ловна антология”. Работил през годините в различни медии, днес Йото Пацов е управител на издателска къща „Наслука” и главен редактор на нейните периодични издания - най-старото списание в България „Лов и риболов” и вестниците „Наслука” и „Рибар”.
Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и е в Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците в България като негов говорител. Бунтар, пътешественик, езотерик, фотограф - Йото Пацов е един от първите в света журналисти, втурнал се млад и явно неосъзнаващ риска в средището на ада на 20-и век - Чернобил, през 1986. Преодолял табута и пречки, само 20 дни след зловещия взрив е там - като специален кореспондент на в. „Работническо дело”.
По-късно авантюристът Пацов работи и броди из Индия само с около 100 долара в джоба. Голяма част от безкрайния път извървява пеш, на автостоп, на камила, на гърба на слон.
Лили Друмева е певица, китаристка, авторка на песни, мениджър. Продуцент е на 8 албума, организатор е на турнета в Европа и Америка. Член е на борда на световната и европейската блуграс асоциация, журналист, радио и телевизионен водещ.
Свири в стиловете кънтри, блуграс, айриш фолк, суинг и поп. През 1996 година Лили Друмева сформира групата Lilly of the West. След издаването на дебютен албум те участват на престижни фестивали в Европа и Америка. През 1998 са избрани за „най-добра блуграс група на Европа”; печелят и награди от Световната блуграс асоциация в Нешвил.

неделя, 11 април от 17.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени