Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Райчев - диригентът, който можеше...

Снимка: архив

В рубриката „Срещи, гласове, съдби” с проф. Павел Герджиков продължаваме разговора за българския диригент Руслан Райчев, забележителен както с триумфалните си постижения както в оперния и оперетния театър, така и на концертния подиум. Този път във фокуса на вниманието са легендарни оперни спектакли, запазени в Златния фонд и архива на БНР, но финалът е неочакван!
Фондът на БНР наистина крие безценни съкровища. Вероятно много меломани добре си спомнят гостуването на знаменития пианист Иво Погорелич в България. То се случи в рамките на фестивала Софийски музикални седмици през 1984. Тогава Погорелич изсвири Втория клавирен концерт на Шопен във фа минор със СО на БНР и Руслан Райчев на пулта.
В програмата бяха изпълнени още Въведение и танци из операта „Момчил” на Пипков и Петата „Реформационна” симфония на Менделсон, които не са запазени, но концертът на Шопен се съхранява грижливо в Златния фонд и днес с особено удоволствие можем да ви припомним Иво Погорелич и неговия легендарен Шопен в запис от 29 май 1984, зала „България”.

По публикацията работи: Цветана Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени