Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две българки и тяхното изкуство – между България и Америка

Веселина Томова "Дом на Батери"
Снимка: личен архив
Сирма Сарафова - Ораховац и Веселина Томова са родени в България, но житейският им път ги отвежда чак в Америка, където развиват своя талант и успяват да впечатлят публиката с оригиналните си творби. Поводът за нашата среща са двете изложби, на които те представиха най-новите си творби пред столичната публика.

© Снимка: Личен архив

Сирма Сарафова - Ораховац "Композиция"
Сирма Сарафова е внучка на големия български артист Кръстьо Сарафов. Завършва с отличие Художествената гимназия в София. Била е ученичка на Асен Белковски. Дипломира се в Художествената академия в София в класа на проф. Илия Петров, специалност "Живопис". Член е на творческия фонд на СБХ.
Първоначално разкрива своята дарба в поредица реалистични портрети, които представя в общи изложби в София и в други градове у нас, но с времето подходът й се променя. И през 1982 година, по повод първата самостоятелна изложба на художничката в София, в една своя рецензия за нея в списание „Изкуство” българският критик Кирил Кръстев определя нейния стил като „безплътни багрено-линеарни хармонии”.
Творби на Сирма Сарафова - Ораховац са притежание на НХГ – София, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Силистра, Ямбол, Берковица, Трявна и на частни лица в България и чужбина – Швейцария, Гърция, Аржентина, Франция, Англия, САЩ, Германия и Япония.
На 14 февруари 2012 година Национален арт център Форум отбеляза нейния 75-годишен юбилей с голяма ретроспективна изложба.
Веселина Томова е завършила Художествената гимназия в София и е учила в Националната художествена академия при проф. Румен Скорчев. От Академията за графични изкуства и оформление на книгата в Лайпциг, получава магистърска степен и продължава следдипломна квалификация при проф. Ролф Курт. В момента живее и работи в Канада в Сейнт Джонс – Нюфаундланд.
С нейни илюстрации са издадени повече от 30 книги, за което е отличена с редица награди за работата си в областта на графиката, илюстрацията и графичния дизайн в България, Германия и Канада.
Веселина Томова и силно впечатлена от посоките и пътя, който всеки един от нас трябва да извърви, за да реализира не само собствените си идеи, мечти и дарби, но и да „услужи” на съдбата, като изпълни онова, което „му е писано”. И не е случайно, че една голяма част от нейното творчество е посветено на наблюдения, търсения и изследване на житейските пътища – „и по суша и в бурни морета”. Затова и графиките й, независимо дали са изработени в класическата техника на офорта или чрез оригиналното решение на техниката Chine – colle, разкриват сложните душевни състояния не само на един чувствителен творец, но и на всеки, който е поел по своя път. От 9 февруари нейните творби са изложени в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.
За пътя на художника емигрант и за жените в изкуството разговаряме със Сирма Сарафова - Ораховац и Веселина Томова, наши гости.
По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна