Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софи Маринова - гост в Европейския парламент в Брюксел по повод отбелязването на Международния ден на ромите

Снимка: БГНЕС

Европейският парламент днес ще отбележи Международния ден на ромите, дни преди официалното честване на 8 април. Как страната ни ще участва в това събитие научаваме в „Нашият ден” от евродепутата Андрей Ковачев, един от организаторите на честването:
Тази година ЕНП с българската делегация решихме да бъдем организатори на това събитие. Европа е единна в многообразието. Има различни култури, етноси, религии на континента и ромите представляват някъде около 12 млн. от 500-милионното население на ЕС. Те се явяват едно от най-големите етнически малцинства на нашия континент и във всяко общество допринасят за икономическото развитие, но и за културното ни разнообразие. Тази прословута интеграция или приобщаване, което не се случва както трябва, е нужно да се случи. Всяко правителство трябва да бъде подтикнато, да бъде мотивирано да се справи с този проблем. Затова отбелязването на този ден смятам за важно.
За нас като държава това също е важно. Добрите примери, като този със Софи Маринова, която беше номинирана да ни представя на Евровизия, трябва да стават достояние. Тази вечер тя ще бъде гост в Европейския парламент и ще представи песента си. Надяваме се така да привлечем вниманието на нашите колеги и на европейската общественост, защото вероятно и те ще гласуват после за тази песен. Така вярваме, че поне малко ще допринесем за успеха на българската номинация. Повод за поканата ни към Софи Маринова е нейната успешна кариера и интеграция в обществото. Ние многократно сме канили представители на ромската общност, млади роми, включени в студентската програма за роми. Млади, образовани, с по няколко езика, представители на тази общност ни представят много добре пред Европа. Те се явяват и мотивиращ фактор за останалите хора от общността. Трябва да има желание и от двете страни, иначе не може да се получи.
Софи Маринова ще изпълни няколко нейни песни довечера. Освен това ще бъде изпълнена и международната песен на ромите.
Ние поканихме комисар Рединг и тя прие с удоволствие да присъства на нашето честване. Много се радвам, че моята колежка от Унгария, която е евродепутат от ромски произход в Европейския парламент, дори се почувства като съорганизатор на днешната ни идея и ще произнесе кратка реч. Очаквам интересна вечер и засилен интерес от европейското общество  тук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!