Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Минчев представя новата си книга на "Аполония"

На първата за фестивала литературна премиера в петък, 31 август, от 18.00 часа, в Градската художествена галерия на Созопол Максим Минчев - генерален директор на БТА, ще представи своята книга „Alo Boo Safari”. Ето какво разказа той за своята книга в „Нашият ден”:
"Първо, малко статистика: 111 страни на 4 континента, 500 пътеписа и пет книги. Този път дестинацията е Африка. Заглавието в превод от масайски, който се говори в районите на Кения и Танзания, означава “Хайде на сафари”. По-важното е, че излезе от печат книгата, която написах с голяма любов и посветих на Африка, за която ние нищо не знаем.
Не знам дали моят пътепис е в състояние да промени отношението към Африка, но искам да накара хората, които не познават този континент, да се замислят за това, че много близко до нас има едни бедни хора, в постоянна борба с тежката природа. Те живеят по-кратко от нас. В същото време го правят с достойнство, много честно. Обикновените африканци са много наивни и симпатични хора. Когато човек общува с тях, разбира че те са по-добри от нас в някои отношения. Това е едно от посланията, което искам да внуша на читателите.
Книгата ми е малко по-различна от предишните. Разказва за моите пътувания в Кения, Танзания и Занзибар, за срещите ми с хората, както и с богатия животински свят. Мъча се да направя някои изводи, дано те да са се получили, затова как ние непознавайки Африка, трябва да търсим положителните неща, които срещнах там. Книгите трябва да представят едно такова трето измерение, в което човек може да си представя нещата, а това изисква повече съпричастие.
Литературата като едно от най-старите естетически изкуства е първото измерение. Нима филмите за природата не са пътеписи в друга визуална форма? Нима фотоизложбите не са пътеписи?
Вижте, пътеписите нивга не може да променят своето съдържание, своето естество и своето влияние върху хората, защото дават една много по-богата, макар и твърде индивидуална гледна точка. Те дават възможност да се осмислят по-внимателно някои от нещата, които могат да се видят. Човек не може да бъде универсален и затова той дава своята гледна точка. В този смисъл смятам този жанр за неотмиращ.
Въпреки конкуренцията и на интернет, и на телевизията, ще продължава да живее. За мен е чест, че ще представя книгата си на „Аполония”, че точно такъв тип литература ще се появи на празниците на изкуствата, които аз следя повече от 20 години и обичам.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна