Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Пендачанска ще пее в Софийската опера 25 години след дебюта си

Александрина Пендачанска в ролята на Саломе
Снимка: Софийска опера

На 21 декември от 19 часа е галаконцертът, с който световноизвестният български сопран Александрина Пендачанска ще отбележи 25 години творческа връзка със Софийската национална опера. Ще й партнира оркестърът на Софийската опера под палката на госта Дамиан Йорио. Ще прозвучат арии от Моцарт, Росини, Верди и Р. Щраус.

Александрина Пендачанска е една от истинските български оперни диви на световната сцена. Аплодират я в най-престижните оперни театри по света, но тя признава, че за нея е огромно вълнение отново да се качи на сцената на Софийската национална опера, 25 години след дебюта й там.

Всъщност детството на певицата е преминало в Операта, където свирят тогава баба й и дядо й, където пее с голям успех майка й - Валери Попова. А благодарение на високата оценка на голямата Гена Димитрова, още като ученичка в Музикалното училище Александрина Пендачанска застава като солистка на оркестъра на Софийската опера. Година по-късно е и дебютът й в "Травиата" от Верди.

Толкова много спомени, толкова много емоции, толкова много вълнения... и благодарение на толкова много хора това стана възможно - като започнем от майка ми, Михаил Ангелов, който беше на прослушването с Гена Димитрова, самата Гена - това са хора, на които аз дължа всичко, което се случи тогава и до голяма степен изобщо своето развитие и кариера - споделя сега световноизвестната оперна певица.

Чуйте интервюто с Александрина Пендачанска.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени