Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Кирил Хаджихристев: Разкриването на телефонна измама е много трудно

Заради завръщането на телефонните измамници полицията в Разлог и Пазарджик започва новата година с информационна кампания за предпазването на гражданите от телефонни измами. От полицията са изготвили информационна брошура, която ще бъде разлепена на обществени места, сгради на кметства, пощенски станции, автобусни спирки, търговски обекти и други видни места. Информационната брошура обаче не може да предпази на 100 процента. Това показва практиката на комисар Кирил Хаджихристев, бивш директор на ОДВР-Смолян.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед", той обясни: Независимо, че този тип престъпления продължават вече 15 години, възрастните продължават да мислят, че със заплащане на пари на дадено длъжностно лице има възможност да помогне на свой близък. Психическата атака, която правят измамниците - явно възрастните хора забравят за това, което сме им приказвали, за раздаваните брошури. /…/ Телефонните измамници използват момента на психическото разстройство на хората, нарочно ги карат да не затварят телефона, но в крайна сметка всеки трябва да разбере, че ако има сериозно положение, дори и да затворят телефона, те пак ще ги потърсят, а те през това време могат да звъннат на 112 или да се свържат с близкия.

Разкриването на телефонна измама е много трудно, тъй като измамниците използват предплатени карти, които се водят на други лица. Куриерът пък обикновено е нает човек по интернет обяви за транспортни услуги или таксиметрови шофьори, които просто пренасят и не знаят за какво става въпрос. Имали сме случай, в който таксиметров шофьор, който взима пратката и установява, че това са пари, се сеща, че това е телефонна измама и се обажда на полицията, обясни той.

Цялото интервю с Кирил Хаджихристев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна