Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 години лишаване от състезателни права при употреба на допинг

Снимка: Архив

От две на четири години лишаване от състезателни права се увеличава наказанието при уличаването в употребата на допинг. Санкцията ще остане две години само ако спортистът докаже, че е приел забраненото вещество случайно. Увеличеното минимално наказание автоматично ще изключва провинилите се спортисти от следващите олимпийски игри.

Промените бяха приети от конгресът на Световната антидопингова агенция в Йоханесбург (Република Южна Африка). Новият Кодекс ще влезе в сила от 1-и януари 2015-а година.

Отказ от предоставяне на анализ, подменен анализ, опит за сплашване на свидетели и вмешателство в работата на персонала, който взима пробата, се счита за нарушение на антидопинговите правила. Три пропуска да се даде проба за анализ в рамките на 12 месеца (периодът е съкратен от 18 месеца) също е нарушение. Ще има наказания за треньори, лекари и официални лица, ако се докаже, че те са помагали на спортистите да взимат допинг.

Силно вярвам, че новият кодекс ще постави като основен приоритет наличието само на чисти спортисти, каза президентът на УАДА Джон Фейхи. Неговият мандат изтича на 31-и декември и Конгресът днес единодушно избра за нов президент на УАДА Крейг Рийди (Великобритания).

   

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна