Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дамян Петров: Политиката за ликвидация на БДЖ продължава

Снимка: БГНЕС

Веселин Кирев от Асоциацията за обществен релсов транспорт съобщи в "Хоризонт до обед", че са подали сигнал до прокуратурата заради предстоящ търг на 22-ри ноември за 40 локомотива на БДЖ, които са посочени като неоперативен актив. Началната цена е 5 милиона лева.  Дружеството има недостиг, а същевременно се продава. Тези 5 милиона няма да покрият дълга от 700 милиона. А ще затруднят работата на дружеството и ще ощетят данъкоплатците с голяма сума. Един рециклиран дизелов локомотив струва до 2 милиона лева. Тези локомотиви трябва просто да се прегледат и възстановят. Дадохме на прокурора цяла папка с прилжения. 

Дамян Петров от първия частен синдикат каза: Диалог с новото ръководство няма. Внесох официални документи на 25.09 - до настоящия момент нямам нито отговор, нито покана от тяхна страна да разискваме. Ликвидацията на жп сектора не е приключила, въпреки нашите усилия. Локомотивите, които са в експлоатация, са с изтекли срокове. Това е опасно.

Очевидно е, че политиката за ликвидация на БДЖ се  продължава. Явно партията е една и съща от началото на прехода до днес.

Целия разговор на Ирина Недева с Веселин Кирев и Дамян Петров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени