Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската банка за развитие с нова кредитна линия

Снимка: wikimapia.org

Първият кредит от новите кредитни продукти на Българската банка за развитие за подпомагане на микро и малък бизнес беше подписан днес. Получателят на финансирането е шуменска фирма, а кредитът е за закупуване на нови влекачи, хладилни ремаркета за транспорт на стоки между Великобритания и други държави от Западна Европа.

Кредитите "Стартиращ бизнес" и "Развитие", които са изцяло насочени към малки фирми и предприемачи, се оказа, че вече са посочени на малкия и средния бизнес и кандидатите за тях не са малко, каза главният изпълнителен директор на банката Димо Славов:

Интересът е доста добър като за нов продукт. От различни сектори има интерес, но към момента има 50-60 апликации, които се разглеждат.

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че новите кредитни линии за микро и малък бизнес са част от програмата на правителството за рестартиране на икономическото развитие на страната и посочи, че с подкрепата си за малките предприятия българската банка за развитие най-точно отговаря на името си и е естествен партньор на правителството:

Ние предприемаме редица мерки в тази посока. Като започнем от данъчната система, опростяването на редица процедури и намаляването на времето и разходите на бизнеса за комуникация с данъчната система. Освен това въвеждаме режим за касова отчетност по ДДС, който пак е изключително насочен към малък и среден бизнес и възможността да остава по-голям ресурс на разположение на малкия и средния бизнес. Създаването на тези две нови кредитни линии са изцяло в унисон с нашите намерения. Като цяло това ще бъде основният фокус на дейността на Българската банка за развитие, което да я превърне в истинска банка за развитие в този сегмент, който често няма достатъчно интерес от страна на останалите банки към него.

Обявената вчера идея за безлихвени заеми за бизнеса все още е във фаза уточняване, каза Димо Славов:

В ход на обсъждане е и не искам да давам конкретни детайли. Става въпрос за не изцяло безлихвени заеми, а безлихвени за един определен период – в началото на заема, което да даде глътка въздух.

От новите безлихвени заеми ще могат да се ползват и стартиращи фирми, когато следващата година заработи и фондът за капиталови инвестиции към банката.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!