Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК: С 15 хиляди са се увеличили безработните младежи за пет години

Снимка: ЕПА / БГНЕС

С 15 000 души е нараснал броят на безработните младежи у нас за последните пет години и вече почти една трета от младите хора са без работа. Младежката безработица у нас расте с темпове, които ни нареждат на второ място в Евросъюза - стана ясно на дискусия за повишаване на младежката заетост.

Изследване на Българската стопанска камара сочи и други тревожни тенденции. Все повече се увеличава броят на младите безработни със средно и висше образование и продължителността на периода, в който остават без работа. Освен това 17% и половина никога не са започвали работа.

Проблем на трудовия пазар у нас е това, че никой не знае какви кадри са необходими в краткосрочен план през следващите от пет до десет години, посочи Томчо Томов от работодателската организация. Проблем е и бягството на младите хора от професионалното образование.

Липсва и система за оценка на потребностите, посочи още Томов.

Заместник социалният министър Росица Янкова обясни: Те не могат да представят себе си. Те не могат да напишат своята автобиография, да не говорим за правописните грешки, които има вътре, да не говорим за един куп ненужна или оскъдна информация вътре. Много често младежите на интервю не знаят как точно да се държат пред интервюиращите.

Само 24% от завършилите университет заемат в следващите 4 години позиции за висше образование. 19% от работните места се заемат от хора с по-ниска от изискваната квалификация, а половината от висшистите, които намират работа, заемат позиции за средно образование.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира: След по-малко от 40 дни Европа, иска не иска, ще отвори пазара за България, но това с изключителна сила важи за квалифицираните млади хора, които имат ясна, бърза и сравнително лесна реализация, особено имайки компетентностите, знанията и езика, т.е. оголеният пазар на труда в България, допълнително ще бъде оголен, ако не дадем шанс и работа за хората, която е атрактивна с условията и заплащането.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна