Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисариатът на ООН за бежанците ни призова за справяне с ксенофобията срещу чужденците

Призив към българските власти за справяне с надигащата се вълна от ксенофобия срещу чужденците, които търсят убежище у нас, отправи Върховният комисариат на ООН за бежанците. От организацията разкритикуваха страната ни и за липсата на адекватна прехрана и за лошите битови условия в центровете.

От комисариата са притеснени от надигащото се насилие на ксенофобска основа и цитират случая с нападението на двама сирийци и ливанец в София. В изявление говорителят му Ейдриън Едуардс посочва, че загриженост предизвикват и съобщенията, че българските власти се канят да засилят използването на центрове от затворен тип. Едуардс призовава за намиране на алтернатива.

Търсенето на убежище не е престъпление и задържането трябва да бъде крайна мярка, се казва в изявлението.

Притеснения предизвикват и съобщения, че сирийци са били блъскани на границата.

От Комисариата по бежанците отбелязват също, че хората в повечето бежански центрове не получават достатъчно храна и затова от организацията са започнали раздаването й за настанените в Харманли. Те работят и с българските власти за осигуряване на адекватна прехрана във всички центрове. Посочва се, че повечето бежанци, които живеят на палатки, са били преместени в недовършени сгради, които се нуждаят от спешно подобряване на санитарните условия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна