Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Овчаров: Дестабилизацията у нас идва от няколко посоки

Дестабилизацията у нас идва от няколко посоки. Това обяви проф. Николай Овчаров на пресконференция, която самият той свика заради обвиненията срещу него, отправени от Европейския институт ПОМАК, че ги нарекъл сепаратисти и българо-мохамедани. Проф. Овчаров е един от най-яростните критици на теориите на председателя на института и партия ПОМАК Ефрем Моллов. По думите на археолога Моллов създава пунктове за разграничаване на българския народ - българи - християни се различават от българи - мохамедани.

Проф. Николай Овчаров призна, че 2013-а година ще бъде запомнена от историците, защото не се помни такава година на протести, на движения, които са роят, разбира се, маргинални, те и самите протести не са кой знае колко големи, но чрез медиите изглеждат многократно по-големи:

Всичко, което се случи тази година, особено по отношение на националната сигурност, назрял е моментът да се седне и да се направи тази национална стратегия, защото виждаме какво се случва, когато държавата няма ясна политика по отношение на това какво трябва да се прави, особено по националния въпрос.

Дестабилизацията у нас идва от няколко посоки. В случая с ПОМАК или с други такива ислямски организации се приема, най-общо, че нещата идват само от Изток, от ислямските държави. В случая обаче при ПОМАК има една германска фондация, "Фридрих Нойман", която финансира цялото това движение. Имаме случая и със Сорос и неговите подразделения в близкото минало, които бяха насочени към деструкцията на бившите социалистически държави. Защо се прави цялото това нещо, не мога да отговоря, но е факт, че има сили, и то не само ислямски, които имат необходимост от нестабилност в съответните държави.

Интервюто на Станислава Пирчева с проф. Николай Овчаров може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени