Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова: От 272 млн. евро в риск през март, до днес са спасени 237 млн. евро

От 272 милиона евро в риск през март, към днешна дата са спасени 237 милиона евро. Парите са инвестирани в икономиката, отчете вицепремиерът Зидаида Златанова. Тя нарече спекулации и невежество твърденията, че България ще загуби милиарди от еврофондовете:

Нищо от това не се случи. Аз съвсем съзнателно се опитвах да не отговарям, защото няма по-лошо нещо в управлението на европейските средства от политизирането им и няма нищо по-лошо от некомпетентността. Към 13-и март сме имали реално изплатени средства по програмите 37% от бюджета. Към 15-и декември, те са вече 53%. Към 13-и март сме имали 28% сертифицирани средства по всички програми за 7-годишен период, те вече нарастват на 42%.

Зинаида Златанова представи в Министерски съвет и проекта за нов Наказателен кодекс. Проектът за нов Наказателен кодекс днес ще бъде публикуван на сайта на министерството на правосъдието- обяви вицепремиерът Зинаида Златанова. По документа са работили четирима министри и три правителства. Според Златанова, той е съобразен с европейските и международни изисквания:

Като цяло идеята да го качим днес на сайта на Министерството на правосъдието е да има достатъчно време този основен и много важен закон да бъде обсъден, да бъде огледан от академичната общност, от неправителствения сектор, от гражданите, от всички заинтересовани, защото наистина това е основното в наказателната политика на държавата. Отваряме и специален мейл на сайта на МП, на който всеки ще може да дава становище в следващите 3 седмици. За нас е много важно да видим кое ще бъде работещо за българското общество.

Проектът за Наказателен кодекс е съобразен с всички изисквания на международните актове и конвенции, по които България е страна, както и с директивите на Европейския съюз. В началото на 2014-а година Министерството на правосъдието ще проведе дискусия по предложените текстове за нов Наказателен кодекс. Сега действащият Наказателен кодекс е в сила от 1968-а година. Проектът на нов Наказателен кодекс възпроизвежда значителен брой разпоредби, които са класически за наказателното право и в частност за българската традиция. Използван е законотворческия опит на българския законодател от 1896-а година до наши дни, както и постиженията на българската наказателноправна доктрина през целия този период, отчетена е тълкувателната практика на Върховния касационен съд.

Наред с това са взети предвид и международните задължения на българската държава в областта на противодействието на престъпността и на първо място – тези, които произтичат от наказателното право на Европейския съюз. Проектът на нов Наказателен кодекс предвижда намаляване на наказателната репресия, за сметка на по-широкия обхват на престъпленията, които ще бъдат обект на преследване.
В Общата част на проекта са предложени множе

ство нови решения в сравнение с действащия от 1968 година Наказателен кодекс. Предложената нова уредба на залавянето на престъпник е много по-добра от действащата, която е практически неприложима. Целта е с новата разпоредба да се създаде реална възможност както за държавните органи, така и за гражданите да реагират бързо в конкретна престъпна ситуация.

В проекта има напълно нова е концепцията за рецидива. Системата на наказания е, съществено променена в сравнение с тази на настоящия НК. Новата система включва седем вида наказания: лишаване от свобода, пробация, конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотен затвор.

В проекта е предвиден нов вид наказание лишаване от право за чужденци, които на са граждани на Европейския съюз – да пребивават в страната и да преминават през нейната територия за срок от три до десет години, което наказание те ще изтърпяват след изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

С проекта е възприет нов подход за криминализиране на престъпленията тероризъм и финансиране на тероризма, който осигурява в пълна степен съответствие с релевантното европейско и международно законодателство - разпоредбите на Рамковото решение на Съвета относно борбата срещу тероризма, както и от друга - 9-те секторни Конвенции и Протоколи на ООН и приложимите актове на Съвета на Европа.

Друго, не по-малко съществено достижение на проекта на нов Наказателен кодекс, е формулирането на съставите на престъпленията, свързани с използване на информационни системи. Използваният правен подход не само осигурява съответствие в пълна степен с изискванията на европейско законодателство международни актове, но и ще предостави на правоприлагащите органи нужната правна база за ефективно преследване и наказване на различните форми на този вид престъпност.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени