Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителствени протести се проведоха в страната

Снимка: БГНЕС

Протест срещу правителството на Пламен Орешарски се проведе днес в София. Близо три часа сънародници от чужбина, "Ранобудните студенти" и граждани скандираха "Оставка" и развяваха български знамена в центъра на столицата. За кратко беше затворено движението на "Орлов мост", на бул. "Васил Левски", "Цар Освободител" и "Дондуков". Недоволните от кабинета се събраха пред езерото "Ариана". От там тръгна мирно шествие през парламента до Българската народна банка. Там се бяха събрали сънародници от чужбина, дошли да подкрепят протестиращите.

Протестиращите хвърляха димки срещу сградата на Народното събрание. Задържани няма. 2-ма души бяха отведени от полицията за справка на документите.

В Пловдив близо 200 души скандираха "Оставка" на правителството. Те преминаха в шествие по централната пешеходна улица, блокираха за кратко бул. "Шести септември" и развяваха плакати и знамена пред Паметника на Съединението. В днешната акция на "Ранобудните студенти" се включиха и много пловдивчани, живеещи в чужбина.

Около 100 души във Варна протестираха срещу кабинета "Орешарски". Протестното шествие продължи до сградата на Градския съвет на БСП, където протестиращите викаха "Оставка веднага". Те оставиха на табелата Градски съвет лепенка с надпис "Оставка" и карикатура на премира Пламен Орешарски. Протестиращите преминаха и през централите на "Атака" и ДПС. Протестиращите казаха, че изразяват солидарност с националния протест с искане на оставката на кабинета. Според тях енергията на протеста не е изчерпана, защото днес вече е 197-и ден, а хората все така не са доволни от управлението и искат промяна, преди всичко в морален смисъл.

Само десетина студенти участваха в протеста в Пазарджик. Пламен Георгиев, който е един от организаторите, обясни слабото участие:

Доста от нашите приятели, колеги, ще бъдат на протеста в София, който ще е най-големият протест. Показва, че хората по скоро са демотивирани. Има една апатия от цялостното положение. Затова хората просто не излизат, а не че не ни подкрепят. Всички проучвания показват, че хората са зад нас и искат оставката на това правителство и са зад нашите искания като цяло.

50-ина излязоха на протест на площад "Възраждане" в Плевен. Те бяха подкрепени от плевенчани, които учат и работят в чужбина и са се прибрали за празниците. Въпреки ниските температури, протестиращите останаха почти час на централния площад.

Около 50 души излязоха да протестират в Бургас срещу кабинета Орешарски. Хората се събраха до часовника в Бургас, след като се организираха във Фейсбук.

Целта на протеста е да покажем, че въпреки празниците нашите искания за оставка на правителството на Пламен Орешарски са непроменени. Искаме нови избори.

Очакваме повече хора да ни подкрепят и през следващите месеци, когато високите сметки за ток ще изкарат гражданите при нас на улицата
, казаха още протестиращите. Включиха се и студентите, които са се прибрали за празниците у дома.

Групата от протестиращи измина разстоянието от центъра на Бургас до казиното с плакати "Долу правителството" и скандирания "Оставка" и "Избори".

В антиправителствения протест във Велико Търново се включиха 15-ина студенти, сред които и братята Ганчо и Кольо Александрови, които учат инженерство в Германия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна