Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председател на читалище заминава за Антарктида

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последната група полярници заминава днес за Антарктида. В нея е включен Стоян Анадолиев – дългогодишен председател на Читалище "Обединение" в Кърджали. Той заминава за ледения континент със специална мисия – да развее българското знаме, връчено му от кмета на града Хасан Азис на специална церемония през декември.

Предизвикателството е голямо, но трябва да имаме предвид, че там е полярното лято и температурите не са толкова ниски, каза в предаването "Преди всички" Стоян Анадолиев и допълни какви са съветите, които му е дал преди заминаването проф.  Христо Пимпирев:

Човек трябва изцяло да се настрои психически, че отива в район, където разликата между Аржентина и остров Ливингстън е около 80-90 градуса. Да имаш психическата нагласа и чувство за хумор, защото това помага да се преодолее температурните разлики и белотата навсякъде.

Разказва и каква е причината да стане част от експедицията:

Тази година се навършиха 100 години от създаването на читалището. Наш гост беше и проф. Христо Пимпирев. Той представи своята книга "Антарктически дневници". Ние му предложихме да открием филиал на нашата библиотека на Антарктида, която да е електронна, с 25 хиляди заглавия.

Стоян Анадолиев сподели, че има идея за създаването и на специален сайт, посветен на ледения континент.

Цялото интервю със Стоян Анадолиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!