Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спад на безработицата под 11% предвижда бюджетната прогноза до 2016-а

Снимка: Архив

Раздвижване на трудовия пазар и спад на безработицата под 11 процента до 2016 година - това е заложено в тригодишната бюджетна прогноза на Министерството на финансите. Планира се запазване размера на осигуровките, основните данъци и акцизите, с изключение на ставката за цигарите. В този период пенсиите ще продължат да се актуализират според " швейцарското правило ", всяка година от 1-ви юли.

В следващите три години безработицата ще намалее до 10,9 на сто, а към заетост ще бъдат приобщавани все повече младежи. Гарантираният минимален доход в размер на 65 лева ще остане без промяна, максималният осигурителен доход ще нарастне от 2 400 до 2 800 лева, а с него и максималният размер на пенсията, който от първи юли 2016-та ще достигне 980 лева. Размерът и съотношението в осигурителните плащания ще се запази. Без промяна остават и парите за раждане и отгеждане на дете до двегодишна възраст.

В данъчната политика размерът на налога върху спестяванията на гражданите постепенно ще се топи с по два процента на година до 2018-а, когато изцяло ще бъде отменен. Не се променят останалите данъци. Ще расте обаче акцизът върху цигарите. Без промяна ще останат акцизите върху горивата и спиртните напитки. Предвиждат се повече пари за пътища и за развитието на общините, за реформа в здравеопаването с акцент по-прецизно разпределяне на средствата, промени в спешната помощ и увеличаването на заплащането на медицинския персонал.

Финансистите прогнозират и по-висока събираемост на приходите и ускоряване на икономическия растеж до 3,4 на сто в края на 2016 година. Инфлация от 1,8 за 2014-а и ръст до 2,2 процента в края на периода.

Бюджетната прогноза е публикувана на интернет страницата на финансовото министерство.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.