Eмисия новини
от 23.00 часа

17-и май - Международен ден за борба с хомофобията и трансфобията

Снимка: БГНЕС

На 17-и май 1990 г. Световната здравна организация премахва хомосексуалността от Международната класификация на болестите. Оттогава на тази дата, превърнала се в символ на движението за равноправие на хората с нехетеросексуална ориентация и на тяхната борба срещу предразсъдъците и дискриминацията в обществото, се отбелязва Международният ден за борба с хомофобията и трансфобията. Страхът, изолацията и дискриминацията са често срещани сред общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните лица в Европа. Това сочи първото по рода си мащабно социологическо проучване сред 93 хиляди души в 27-те страни - членки на Европейския съюз и Хърватия, проведено от Агенцията на Европейския съюз за основните права.

Половината от всички жертви на насилие и тормоз заради сексуалната им ориентация смятат, че полицията не би реагирала, казват от Агенцията. Резултатите от проучването ще бъдат представени официално днес в холандската столица Хага. Акцентите са в интервюто на Никола Миладинов с Валтруд Хелър, говорител на Европейската агенция за основните права. Новото изследване на Агенцията на Европейския съюз за основните права ще бъде обсъдено и на пресконференция в София. Констатациите коментираме с Яна Бюрер - Тавание, директор програма "Кампании и комуникации" на Българския хелзинкски комитет.

Интервюто с Валтруд Хелър и коментара на Яна Бюрер – Тавание можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от