Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Албена Танева: Окупацията на Ректората не е естественото продължение на събитията от есента

Доц. Албена Танева
Снимка: БГНЕС
Повторната окупация на Ректората на Софийския университет не е естественото продължение на онова, което беше през есента, заяви в предаването "Преди всички" преподавателят в Софийския университет доц. Албена Танева:

Това, което ме смущава сега, в сравнение с предишния случай, е, че ние не коментираме темите, по които сме несъгласни с онова, което направи това правителство, а коментираме един от инструментите на несъгласието и това ми се вижда, че е някаква подмяна.Толкова остри теми имаше само през изминалата седмица и по някаква странна причина те изобщо не генерират заслужаващото мащабно недоволство. /.../ Смисълът за нас като общество е на нивото на своя разум и отговорност да потърсим общия ни път въз основа на правилата. Нямаме полезен ход, ако ние се разпаднем на отделни огорчени и неможещи да намерят посока групички индивиди. /…/ През есента "Ранобудните студенти" казаха "това е нашето студентско, младежко искане, ние сме за морал в политиката". Това е един повод и призив обществото да се опомни какво прави със себе си. Призивът в момента да влязат в университета, включително футболни агитки, е нещо, което е доста различно, коментира доц. Танева.

Според нея призивът да се внесе вътре в университета политическото напрежение е много, много странно

Има две възможни хипотези. Едната прилича на употреба от страна на властимащите днес, на пушилка, която разсейва вниманието от различни безобразия в страната. От друга страна е възможно да се търси енергизиране, по подобие на случващото се в Украйна, с по-радикални действия да може да бъде свалено правителството и това да е просто един инструмент. Скептична съм, че каквото и да се случи, може да изиграе такава роля в нашата страна в момента.

Абсолютно неприемливо е да влезе полиция в университета, заяви доц. Танева във връзка с решението на ректора Иван Илчев да търси съдействие от прокуратурата. Тя изрази надежда чрез разумен диалог да се стигне до разрешаване на ситуацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени