Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Товарен кораб се разби край френския бряг заради ураган

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Товарен кораб се разби край френския атлантически бряг заради урагана, връхлетял западните райони на Франция. Особено засегната от бурята е областта Бретан, където 25 000 домакинства останаха без електричество. 

Десетина департамента по атлантическия бряг на Франция са в повишена бдителност заради продължаващата мощна буря. На места скоростта на вятъра достигна до 156 км/ч. 

Край пристанището на Байон в баската област испански товарен кораб се разцепи на две, удряйки се в защитна дига. 12 членният екипаж е успешно евакуиран с хеликоптер въпреки силния вятър, но един от моряците е ранен. Корабът е загубил контрол след електрическа авария, причинена от бурята. При удара от резервоара му е изтекло голямо количество гориво, което застрашава със замърсяване близкия плаж Англет - любимо място на сърфистите.

В областта Бретан, която през нощта пострада най-много от бурята, следобед около 13 000 домакинства още бяха без електричество. Продължава разчистването на пътищата, блокирани от нападали дървета. Не се съобщава за жертви и значителни материални щети, но районът е отново застрашен от наводнения, от каквито няколко пъти пострада тази зима.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна