Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Атина пусна на свобода бивш гръцки банкер срещу 2 милиона евро парична гаранция

Срещу 2 милиона евро парична гаранция съдът в Атина пусна на свобода бивш гръцки банкер, разследван за пране на пари.

Извънредно заседава и парламентарна комисия за намерените над 3 милиона и половина евро, изнесени в чужбина от трима депутати.

Бившият шеф на гръцката Пощенска банка беше освободен под гаранция от 2 милиона евро. Срещу него има обвинение за пране на пари и раздаване на необезпечени заеми на бизнесмени. Според прокуратурата нанесените щети са за над 500 милиона евро. Заедно с ексшефа на банката по случая са обвинени още 25 души за фалшифициране на документи и умишлено източване на банката.

Филипидис беше задържан в Турция, но властите отказаха да го екстрадират в Атина. Той сам се предаде на гръцките власти и твърди, че го преследват по политически причини.

Днес извънредно заседава парламентарната комисия за борба с корупцията след изтекла информация от прокуратурата в медиите. Съгласно публикациите, трима действащи депутати са изнесли в чужди банки над 3 милиона и половина евро.

От министерството на финансите са категорични, че правителството е готово да разследва всички случаи на корупция и конфликт на интереси, дори и сред нарушителите да са народни представители от управляващата партия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени