Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емигрант дари изкуствено игрище на Монтана

Шест отбора участваха в турнира в памет на бившите футболисти на Септемврийска слава /Михайловград/ Георги Панчев и Иван Ангелов- Парчето. Състезанието за момчета до 13 години се организира за пети път. За първи път, обаче, мачовете се играха на изкуствен терен.

На финала достигнаха двата отбора от Монтана. Момчетата, с треньор Венцислав Въгларски, които играят в първенството на зона "Враца", станаха победители след успех с 3:1. Второто място бе за момчетата, водени от треньора Росен Ников, които имат по-малък опит в мачовете. На трето място се нареди съставът на Мария Луиза /Лом/, с треньор Владимир Софрониев. Следващите места заеха: Хайдут /Ерден/, с треньор Красимир Младенов, Ком /Берковица/, с треньор Цветан Живков, Бенковски /Габровница/, с треньор Боби Цветков.

Бяха раздадени и индивидуални награди. За най-добър вратар на турнира бе определен Тони Николов /Монтана 2/, най-полезен състезател- Венислав Иванов /Монтана/, с 5 гола топ-реализатор стана Мартин Лазаров /Монтана/. Част от наградите бяха връчени от съпругите на бившите легенди на "Славата" Цветана Ангелова и Рени Панчева. Призьорите получиха купи, а всеки отбор си тръгна с по две футболни топки.

На официалното награждаване на турнира в памет на "Панчев и Парчето" присъства роденият в монтанското село Винище, живущият в Германия Кирил Маринов. 84-годишният емигрант дари 500 000 лева за изкуствения терен в Монтана. "В края на 2009-та година обещах че искам да направя нещо, което ще се запомни. Щастлив съм, че помогнах за това 150 деца от детско- юношеската школа на Монтана да тренират тук, ще могат да тренират и мъжете", сподели със сълзи на очи Кирил Маринов. Той обаче не скри, че се е надявал да види напълно готов обекта. "Надявам се, че в близко време всичко ще бъде готово", заяви Маринов.

За игрището 300 000 лева отпусна и Община Монтана. Теренът е с размери 100/64 метра. Остава да се направи лекоатлетическата писта, да бъде поставена ограда и осветление. Емигрантът от Винище, който вече 60 години е в Германия, е един от най-големите дарители в общината. Кирил Маринов помага на родната страна от 1990 година. С негова помощ е направен старчески дом в Пловдив, осигурявал е помощи и за други градове в България. "Ще продължавам да помагам и на хората тук", категоричен бе Маринов.
По публикацията работи: Любо Андреев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна