Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ботев" Враца посреща съименника си от Пловдив

Сблъсъците между врачанския и пловдивския „Ботев” винаги са били заредени с особен заряд. Двата тима не са се срещали в елита от 22 години – последно са играли през сезон 1989/90 година, когато врачани изпадат от „А” група. Миналата кампания пък пловдивските „канарчета” бяха в „Б” група. Всъщност от 2011 година датира последният дуел между двата тима – той бе за купата на България, а врачани го загубиха с нелеп гол в 90-та мин. Последният сблъсък между двата отбора в елита иначе е от пролетта на 1990 г., когато врачани бият с 3:1 след 2 гола на сегашния спортно-технически директор Валентин Станчев.

Балансът между двата тима в елита показва относителни равни показатели: от 52 сблъсъка в „А” група домакините са спечелили 20 мача, загубили са 21, а 11 двубоя са завършили наравно при голова разлика 68:77.

Пернишкият съдия Стефан Спасов получи наряд за съботния мач, ще му помагат софиянецът Николай Георгиев и Пламен Хинков от Ловеч. Главният рефер наскоро беше във Враца, но тогава свири ½-финалния мач от държавното първенство за ветерани.

В навечерието на срещата домакините взеха крути мерки срещу ограничаването на възможностите за агресия по трибуните, като забраниха внасянето на пластмасови бутилки за минерална вода на зрителите. Заради хвърлени шишета от трибуните „Ботев” беше наказан два пъти с по 1 000 лева след домакинствата срещу „Лудогорец” и „Локомотив” /Пловдив/, след като зрители метнаха бутилки с минерална вода по реферите.

Бранителят на домакините Николай Маринов изгоря за мача и ще гледа домакинството с „канарчетата” от трибуните.

Старши-треньорът на врачанския „Ботев” Антони Здравков заяви на редовния си брифинг преди срещата, че очаква труден и тежък мач срещу пловдивчани.

„Тренираме усърдно и знаем кои са силните и слаби страни на противника. Те са солиден за българските стандарти отбор – направиха добра селекция, а новите попълнения се сработиха успешно с останалите футболисти”, заяви Здравков. Треньорът на врачани допълни, че е гледал на живо два мача на бъдещия противник и един на видеозапис, така че е запознат с достойнствата на съперника. „Очаквам оспорван двубой, но въпреки това съм оптимист, както преди всеки досегашен мач”, допълни Сухия.

Проблемите в състава на врачани са свързани с наказанието за един мач на Николай Маринов, както и получилия контузия в последните минути при гостуването на „Левски” Жайро Родригес. Бразилецът не е тренирал с отбора от началото на седмицата, но има шансове да бъде възстановен за съботния мач. Още двама-трима се оплакват от леки травми, но до мача с „канарчетата” е очаква те да бъдат на линия.

ТИТУЛЯРИ – Иванов, Маркети, Георгиев, Куанг, Савич, Висенте, Илиев, Романов, Лорес Варела, Якимов, Христов.
РЕЗЕРВИ – Митов, Николов, Амендола, Анеф, Василев, Флориано.
КОНТУЗЕНИ – Жайро Родригес
НАКАЗАНИ - Николай Маринов
Стадион „Христо Ботев” – билети по 4 лева

По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна