Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планинари от Видин покориха връх Ртан в Сърбия

Журналистите от вестник "24 часа" и Българската  национална телевизия- Ваня Ставрева и Лидия Каменова- развяха българското знаме на връх Ртан.
Снимка: Личен архив

13 видинчани, членове на Туристическо дружество "Бонония", изкачиха връх Ртан в Сърбия. Изкачването на най-високия връх на едноименната планина е юбилейно, 30-то по ред. В него участваха над 1000 души от цяла Сърбия. Сред българите, покорили върха, бяха журналистите Богомил Петров, от в-к "Видин" и кореспондентите на вестник "24 часа" и Българската  национална телевизия за Видин- Ваня Ставрева и Лидия Каменова.

"Върхът е висок 1560 метра, но изкачването е трудно. Денивелацията от мястото, където започва изкачването, до върха е 1 000 метра"- коментира след прехода Ваня Ставрева.

Групата е преодоляла разстоянието за 3 и половина часа, докато изкачването обикновено трае около 4 и половина часа. Изкачването на Ртан е ежегодно и е посветено на Коледа, която сърбите празнуват по стар стил. Нашите планинари развяха и българското знаме на върха на планината.
Разговор с Ваня Ставрева за премеждията по пътя към върха очаквайте в неделя в предаването "Клуб СПОРТ" по Радио ВИДИН.

По публикацията работи: Анжела Каменова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна