Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лия Петрова свири на галаконцерта за 75-годишнината на Chapelle Musicale Reine Elisabeth в Брюксел


Лия Петрова е гордост за българската цигулкова школа. След завършването на НМУ "Любомир Пипков" в София, тя продължи обучението си в престижната академия Chapelle Musicale Reine Elisabeth в Брюксел, в класа на прочутия цигулар и педагог Огюстен Дюме.

На 28-и януари 2014 г. в най-хубавата брюкселска концертна зала Бозар с галаконцерт бе отбелязана 75-годишнината на Chapelle Musicale, а Лия бе сред избраниците - солисти. Тя е и лице в промоционалните материали за празника. Това е огромна чест и отговорност, предвид факта, че в академията учат само 57 студенти от целия свят. В концерта участваха още Огюстен Дюме на диригентския пулт и световноизвестната пианистка Мария Жоао Пиреш, която също преподава в Брюксел.

Лия Петрова отбелязва, че Chapelle Musicale е нещо повече от училище, приемат го по-скоро като импресарска агенция с възможност за уроци при прочути педагози. Благодарение на това младата българска цигуларка има вече много и престижни прояви по световните сцени - сред тях и участие в цикъла "Марта Аргерих и приятели".

За галаконцерта в чест на Chapelle Musicale, за записите на компактдиск с музика на Камий Сен-Санс и за новите предизвикателства в кариерата й - чуйте в интервюто с Лия Петрова, излъчено в предаването "Алегро виваче".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени